Hlavní navigace

Opera předvádí podporu webkamery skrze webové technologie

19. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příznivci Opery se jistě těší na odkládanou dvanáctou řadu, která slibuje skutečně mnoho. Vývojáři na svém blogu představili další novinku, kterou se jim nedávno podařilo do prohlížeče zakomponovat. Opera dovede přistupovat ke kameře, aniž by k tomu potřebovala nějaký speciální zásuvný modul. Tvůrci webových stránek tudíž budou moci kameru na vašem počítači zapnout pomocí JavaScriptu. Teď to zní jako špehování, před podobnými akcemi budete ze strany prohlížeče samozřejmě chráněni. Aktivaci budete muset schválit. V případě důvěryhodných webů trvale, jinde pouze dočasně.

 

Že webové technologie stačí k tomu, abyste mohli zprovoznit kameru (i zvuk), otevírá především možnosti pro videochat, který bude konečně probíhat v obyčejném prohlížeči, úplně bez zásuvných modulů (Flash Player). Google nebo Facebook sice videochat v prohlížeči podporují, musíte si ale pokaždé nejprve nainstalovat zásuvný modul. To není o moc lepší, než když si nainstalujete regulérního klienta typu Skype. Vývoj na poli webových technologií a prohlížečů tedy dává příslib, že si vystačíme pouze s prohlížečem. V tomto směru experimentují mj. i Google nebo Microsoft. Mozilla nedávno předváděla funkční prototyp videochatu postaveném právě na webových technologiích.

Tip: Microsoft zřejmě chystá Skype v prohlížeči. Vyvíjet se bude v Praze

Opera nachystala několik demostránek, kde se novinku můžete vyzkoušet:

Kromě kamery připojené k počítači musíte disponovat prohlížečem, který podporuje přístup k snímacímu zařízení skrze WebRTC. Můžete si tedy rovnou stáhnout poslední ukázkové sestavení Opery 12, kde se vývojáři s podporou kamery vytasili:

Vzhledem k tomu, že jde stále o ranou testovací verzi, byste tuto Operu neměli běžně používat. Využijte toho, že vám instalační program nabízí prohlížeč rozbalit do složky jako přenosnou aplikaci. Neovlivní tak případnou stávající instalaci prohlížeče ve vašem počítači.

Opera předvádí podporu webkamery skrze webové technologie

Opera předvádí podporu webkamery skrze webové technologie

Přístup ke kamaře musíte webové stránce nejdříve povolit

Přístup ke kameře musíte webové stránce nejdříve povolit

Povolenka může být dočasného nebo trvalého charakteru

Povolenka může být dočasného nebo trvalého charakteru

 

Zdroj: Opera Desktop Team

Byl pro vás článek přínosný?