Hlavní navigace

Google Chrome oslavil čtvrté narozeniny. Pamatujete si jeho začátky?

5. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dokážete si představit, jak by dnes vypadal svět bez Chromu? Jak ten čas letí. Inovativní prohlížeč oslavil na začátku září již čtvrté narozeniny. Porovnejte současné vydání s tím prvním, a uznáte, že změn se v prohlížeči jen na první pohled událo dost. Na druhou stranu již od samého začátku budoval štíhlé uživatelské prostředí, které sice prošlo mírnými obměnami, ale vydrželo mu dodnes. Postupně se zbavil méně potřebných tlačítek a vyhladil grafiku. Naprosto jinak dnes vypadá Rychlý přístup, který v současnosti poskytuje několik ploch pro různé účely. Zpátky do minulosti: Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči Nemusím vám asi připomínat, že se obyčejný prohlížeč postupně transformoval na platformu pro webové aplikace. Google jej zkřížil s Linuxem, čímž dal vzniknout Chrome OS. Především od té doby se Chrome mnohem více chová jako takový malý operační systém, v němž můžete dělat skoro všechno. Můžete zde číst e-maily, chatovat, v budoucnu i volat přes Skype, zahrajete si zde nějaké ty hry, skrze prohlížeč můžete dnes dokonce poslouchat muziku. K tomu samozřejmě internetový gigant nabízí své služby.

Díky nim zvládnete ve Chromu editovat dokumenty, případně dokonce stříhat video. Plocha s webovými aplikacemi je nás v současnosti proto možná důležitější než samotná variace na Rychlý přístup. Aktuálně má prohlížeč ambice uzmout Firefoxu titul tržní dvojky, zatím se mu to ale nepodařilo. Jeho používanost se dlouhodobě zasekla pod hranicí osmnácti procent. První betaverzi jsme spatřili v září před čtyřmi roky, verze 1.0 pak vyšla ještě ve stejném roce, ovšem již bez nálepky beta.

Na začátku roku 2009 výrobce oznámil záměr expandovat mimo platformu Windows. Chrome 5.0 se stal první stabilní verzí, která podporovala jak Windows, tak Mac OS X a Linux. Byl to právě tento prohlížeč, kdo prosadil agresivní systém vydávání. S novou hlavní verzí se setkáváme každých šest týdnů, takže dostáváme novinky postupně, nemusíme na ně čekat až několik let. Google nás naučil, že na číslu verze by běžnému uživateli záležet nemělo.

Pro srovnání, takto vypadal prohlížeč, když začínal:

 

Chrome ve svých začátcích

Chrome ve svých začátcích

 

Nezapomeňte si přečíst tehdejší srovnání s konkurencí, které může dneska působit docela zajímavě. A nyní se přeneseme zpátky do roku 2012:

 

Současná podoba prohlížeče

Současná podoba prohlížeče

 

Jakkoli byla myšlenka Chromu dobrá, Google svůj prohlížeč začal příležitostně zneužívat. Takže se vám stane třeba to, že si interaktivní muzeum Chromu neprohlédnete v jiném prohlížeči, přestože víte docela jistě, že by se zobrazením webu problém neměl. Řekli jsme to v minulosti, řekneme to znovu: situace okolo Chromu občas připomíná dobu, kdy vládl Internet Explorer (6). Ať si Google klidně říká, že nejlepší zážitek prohlídky muzea poskytne Chrome, ale ať nám dá možnost zkusit jiný prohlížeč. Google okolo sebe staví umělé zdi. V důsledku nám bere možnost volby.

Zdroj: Google Chrome Blog

Byl pro vás článek přínosný?